0

Ana-Maria Udriște, avocat & fondator avocatoo.ro: Preconizez un val notabil de procese în instanță după perioada asta de Situație de Urgență

Starea de Urgență este o perioadă destul de confuză pentru majoritatea dintre noi. S-au schimbat multe, de la organigrama de funcționare a Statului până la detalii legislative mai mult sau mai puțin minore, dar care măcar ne erau clare până acum câteva zile. Au apărut noțiunile de șomaj tehnic aplicat la scară largă, telemuncă sau munca de la distanță, școală online, subvenție pentru părinții care stau acasă cu copiii pe perioada suspendării școlii șamd.

Ce înseamnă toate astea pentru noi? Ei bine, pentru aceste răspunsuri am inițiat o discuție cu Ana-Maria Udriște, avocat și fondator avocatoo.ro, platforma care se află în top trei platforme juridice din țară. Ana-Maria și echipa ei au tratat pe larg toate aspectele legale ale perioadei pe care o traversăm acum din cauza pandemiei COVID-19, iar materialele pe acest subiect au fost citite de mai bine de jumătate de milion de români până în prezent.

Bineînțeles, în acest interviu am tratat și implicațiile pe care le au prevederile legale asupra persoanelor fizice și am întrebat inclusiv ce valoare are declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o înmânezi autorităților dacă-ți este solicitată o explicație pentru deplasarea în timpul căreia ai fost surprins.

Este un interviu pentru antreprenori, pentru angajați, pentru cei care vor să înțeleagă mai bine ce implicații legale există sau pot apărea în contextul Situației de Urgență.

Din acest interviu am subliniat, la prima vedere, următoarele:

– Este foarte complicat să legiferezi, să scrii legi. Este și mai complicat să o faci într-un context cu implicații majore ca cele generate de pandemia COVID-19.

– Șomajul tehnic nu s-a mai aplicat în forma asta de mai bine de două decenii.

– Subvenția pentru părinții care stau acasă cu copiii pe durata suspendării școlii nu se aplică și pe perioada în care copiii vor fi în vacanță. Telemunca sau munca de la distanță, acolo unde poate fi implementată, anulează zilele libere pentru care ai putea primi această subvenție/indemnizație pentru a sta acasă cu copilul.

– Pentru că acest cadru legislativ a fost pus la punct pe repede înainte și are multe lacune, există șanse foarte mari să apară un val de procese pe rolul instanțelor după ce se finalizează Situația de Urgență.

– Vor fi angajatori care vor face abuz folosindu-se de această perioadă. Lucru valabil și pentru cilenți.

– Situația de Urgență nu este forță majoră!

– Încă nu știm exact la ce folosește certificatul pentru situații de urgență, nu există încă normă de aplicare.

– Un avocat bun în această perioadă este unul care poate îmbina juridicul cu business-ul.

– Nu știm ce valoare are declarația pe propria răspundere.

Play pe:

Apple Podcasts

Spotify

Anchor.fm

sau direct aici:

Ca de obicei, după ascultare, vă reamintesc că apreciez feedback, mentions în social media și tags în facebook stories sau instastories, subscribe pe Spotify, Anchor.fm și Apple Podcast. Pe Apple Podcast lăsați steluțe și comentarii.

Marian Hurducaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *