0

Cătălin Teniță, Geeks for Democracy: 3% dintre români se implică civic. În Marea Britanie implicarea oamenilor depășește 60%

Un simplu search pe Google te-ar putea lumina destul de repede asupra omului pe care l-am invitat în acest episod de #HURDUcast. Găsești informații relevante încă de la primele rezultate generate de motorul de căutare pentru că este peste tot. În interviu am zis că este expansiv, dar într-o notă pozitivă. Este persoana cu care nu ți-ai termina niciodată poveștile pentru că este, din punctul meu de vedere, o enciclopedie vie. Pe lângă faptul că este antreprenor de vreo 17 ani, și numele Zelist se leagă foarte bine de el, Cătălin Teniță citește foarte mult. Foarte mult prin comparație cu marea masă, să ne înțlegem. Are în bibliotecă peste 10.000 de volume. Și câteva în plus în Kindle, e-reader-ul cu care spune că se simte extrem de confortabil.

Însă Cătălin Teniță mai are o etichetă cu care s-a pricopsit de-a lugul vremii. Este activist social. Iar asta l-a făcut sinonim cu numele ONG-ului căruia i-a pus bazele acum câțiva ani, Geeks for Democracy.

Este vocal. Analizează foarte bine aparatele statului și întâmplările sociale. Cunoaște politică și înțelege societatea în care trăiește. Face observații pertinente și de cele mai multe ori abordează subiectele din unghiuri la care nu te-ai fi gândit.

Prin propriile-mi lentile, Cătălin Teniță este cel mai de seamă reprezentant al societății civile. Iar acesta este motivul pentru care am decis că vreau să vorbesc cu el despre ce înseamnă societatea civilă. Pentru că nimeni nu prea știe ce e și cu ce se ocupă ea.

Am povestit despre societatea civilă și cum o recunoști, tatalitarism, autoritarism, democrație, ba chiar i-am ceut să îmi spună ce înseamnă democrație, am continuat cu implicarea socială, mecanismele prin care societatea poate schimba cursul lucrurilor, cum apar protestele, ce este aia demnitate, cum se ajunge la cazuri precum cel din Caracal, ce este presa în prezent, ce funcție are în prezent și cât de profesional abordează subiecte sensibile, și, inevitabil, am dezbătut cu argumente pro și contra publicarea înregistrărilor de la 112 din cazul de la Caracal.

O discuție de două ore care face ca acest interviu să fie cel mai lung din toată seria #HURDUcast. Dar care merită fiecare secundă.

Ca de obicei, după ascultare, îți reaminteasc că apreciez feedback, mentions în social media și tags în facebook stories sau instastories, subscribe pe Spotify, Anchor.fm și Apple Podcast. Pe Apple Podcast lăsați steluțe și comentarii.

Poți asculta și pe Spotify, Apple Podcasts sau Google Podcasts.

Marian Hurducaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *