7

Drepturi și obligații. 4 motive să o lași pe Olivia Steer în pace

Primul argument ar fi că n-a omorât pe nimeni cu sfaturile ei, și al doilea ar fi că suntem puțin ipocriți. Și eu, nu doar tu sau restul, pentru că de multe ori mă trezesc condamnând oameni care au păreri contrare alor mele. Și nu e în regulă, motiv pentru care zilnic mă autoeduc în acest sens.

Dreptul la opinie

Avem dreptul la opinie. Îl avem cu toții. Așa cum noi avem o opinie despre orice, și nu ne sfiim să ne-o expunem public unor (ne)cunoscuți, așa face și Oliva Steer.

Prin urmare, problema nu e a ei, cum nu e nici a noastră, ci a celor care nu pot face analiza calitativă a informației pe care o primesc. Dacă, totuși, vreți un rezultat de durată, atunci apucați-vă de educarea celor care nu pot face diferența între bine și rău când vine vorba de informații aruncate în (și din) media. Pentru că altfel degeaba o-ngropați pe Olivia Steer, că oricând poate apărea alta în locul ei. Și n-ați rezolvat nimic.

E exact ca la alegeri. Educați electoratul, alocați-vă timp să-i explicați de ce-i mai mișto tabăra voastră, nu-l luați la palme pentru că votează cu tabăra adversă.

Dreptul la liberă exprimare

Avem dreptul la liberă exprimare. E garantat prin Constituție. Poate fi sinonim cu cel de mai sus, cu dreptul la opinie. Bine, e același lucru, dar știu că rezonează altfel.

Dreptul la liberă exprimare e același despre care ai vorbit când ți-ai pus cover photo pe Facebook cu #JeSuisCharlie, dar de care ai uitat și tu, și prietenii tăi. Că a trecut ceva timp de atunci. Iar în acest caz ești ipocrit pentru simplul motiv că nu-i acorzi Oliviei Steer acest drept.

Chiar dacă tu consideri că oferă infomație eronată, mie nu-mi pasă. Pentru că și tu, la rândul tău, oferi informație eronată celor care te urmăresc online, iar eu nu te-am luat la palme în public pentru asta, ci cel mult ți-am atras atenția în privat. E drept, acum câțiva ani te-aș fi spurcat public, dar mi-a trecut. M-am maturizat puțin, mi-am dat seama că pot fi specialist într-un singur domeniu, nu în toate câte există.

Nu, nu e deloc o altă speță când vorbești de Olivia Steer. Chiar dacă ea e o persoană publică mai vizibilă decât tine, care poate influența oamenii cu părerile și sfaturile ei, și tu, la rândul tău, când ești online ești o persoană publică a cărei opinii pot influența masele de oameni care sunt în bula ta digitală din care faci parte. Sper că ai înțeles ce am vrut să zic. Ești la fel de responsabil pentru ce spui precum e și Olivia Steer.

Dreptul la propria convingere

Avem dreptul să avem propriile convingeri. Toți. Avem dreptul să nu renunțăm la ele și să le transformăm într-un mod de viață. Adepții homeopatelor au convingerea că alopatele sunt răul întruchipat. Ceilalți sunt siguri că alopatele sunt singura cale de urmat, iar cei care promovează homeopatele sunt duși cu pluta.

Olivia Steer are niște convingeri și nu renunță la ele. Ba chiar caută mereu confirmarea lor citind cărți și studii de specialitate, la fel ca noi toți. Și pentru că nu renunță la ele, poate că e de apreciat.

Dreptul la concluzie

Ar fi bine s-o lăsați pe Oliva Steer în pace. Există piață și audiență pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care vor să se apuce de educat oamenii să analizeze cantitativ și calitativ informațiile pe care le primesc. Eu fac asta zilnic. Câteodată reușesc, câteodată nu, dar măcar încerc. Dacă toți am face la fel, lumea ar fi un loc mai bun și mai bine informat.

În loc să huliți pe unul și pe altul, vă provoc să scrieți articole și statusuri despre de ce nu-i în regulă ca Google să ne fie medic de familie, de ce nu e bine ca după ce te întorci cu pruncul de la medic să pui la îndoială, pe grupul de mămici din care faci parte, verdictul pe care l-a dat, de ce nu e bine să iei de bună orice informație găsești online și… așa mai departe.

Avem și aveți obligația de a respecta opiniile fiecăruia și de a educa, la rândul nostru, pe cei care n-au înțeles despre ce e vorba în subiect. Avem obligația de a nu face abuz de libera exprimare și de a ne ascunde după ea ori de câte ori spunem porcărele la adresa cuiva sau a ceva, pentru că suntem obligați atât moral, cât și legal, să ne asumăm repercusiunile.

Marian Hurducaș

7 Comments

 1. Mi-a apărut postarea în feed-ul facebook și am zis să văd despre ce-i vorba.

  Contraargumentez:

  – Drepturile enumerate de tine nu au fost și nu cred că-i vor fi încălcate Oliviei. Olivia Steer n-a fost cenzurată, încarcerată sau persecutată în vreun fel care să-i îngrădească aceste drepturi. E de-a dreptul deranjant și lipsit de fair-play că încerci să închei o dezbatere publică aducând argumentul cu drepturile în schemă, argument despre care lumea știe puține lucruri și alea vagi. Cu siguranță textul va suna intelectual în fața omului de rând și vei convinge multă lume cu poziția ta, însă o faci pe nedrept. Uite, îți lansez provocarea de-a ne arăta ce înseamnă din punct de vedere juridic respectarea drepturilor pe care le-ai enunțat, pentru că în acest moment nu sunt convins că înțelegi, uitându-mă la argumentația mai degrabă populistă.

  – Olivia steer este combătută cu vehemență într-o chestiune care chiar ține de viață și de moarte. Așa că avem tot dreptul să ne luptăm cu toate armele democratice, chiar dacă asta înseamnă un drenaj psihic enorm pe Olivia din cauza presiunii la care este supusă. Aici sunt empatic, da, dacă asta vroiai să semnalizezi de fapt (să tragi un semnal de alarmă că Olivia este mitraliată cu alte opinii care nu-i convin – “Leave Britney alone episodul 2”), dar asta nu înseamnă decât că Olivia ar trebui să înceapă să discute pe argumentele aduse în conversație și nu să le ignore complet sau să le răstălmăcească cum vrea ea (o lipsă de fair play și de logică și din partea ei). Opinia ei este de rahat, ea are o audiență destul de largă și nu-i putem permite să propage în continuare nestingherită o idee cretină fără ca cititorii ei să vadă măcar o opinie secundară pe aceleași canale. Uite, nu recent au izbucnit câteva focare de rujeolă în Statele Unite și ne-am mirat cu toții cum se poate într-o societate atât de dezvoltată. Imediat m-a cuprins o spaimă vizavi de ce se poate întâmpla într-o Românie săracă, needucată și cu sistem medical falimentar. În loc să privești zgomotul creat de publicul pro-vaccin ca o încercare de limitare a unor drepturi fundamentale, ai face bine să apreciezi că o parte din noi putem gândi critic.

  FIN 🙂

  • Am observat că a trunchiat mesaje și multe detalii cu care nu sunt de acord. Apreciez că există gândire critică, dar nu pot susține băgarea pumnului în gură de dragul impunerii propriei opinii.

 2. Recent am aflat despre “disrationalism” – dysrationalia, un concept psihologic propus la inceputul anilor 90 – inabilitatea cuiva de a gandi si a se comporta rational in ciuda unei inteligente adecvate.
  Solutia propusa – cea de educare – pe care am sustinut-o (si inca o mai sustin in alte directii), nu pare sa functioneze. Olivia Steer NU este (in viziunea mea) o persoana needucata. Aidoma – mama mea (o avida cititoare de Formula As) si vreo 5-6 cunostinte de pe FB nu sufera nici de lipsa de inteligenta si nici de lipsa unei educatii solide (unele medicale – o farmacista si o dentista).
  Asa incat, da, fiecare are dreptul la opinie, dar cu rezultatele de rigoare, unul din acelea fiind ridicarea in slavi sau executia publica.

 3. 1.Daca o boala e eradicata de ce suntem obligati sa mai facem vaccinurile ?
  1.1. Daca vaccinurile contin virusi inerti ai boli inseamna ca boala nu e chiar eradicata si doar controlata.

  2. Cica se murea de gripa. Acum de ce se nu se moare? Din cate stiu sunt putini oameni ce fac vaccinul antigripal. Inseamna ca rata de mortalitate din cauza gripei nu se e cauzata numai de vaccin. Acum suntem ointr-o societate mai putin educata decat acum 100 de ani. Normele igieno-sanitare au avansat si stim ca ajumarea unui minim de bagaj din aceste norme aduc un plus de sanatate.

  3. Daca nu este alt interes in afara de sanatatea oamenilor de ce inainte de vaccinari masive avem stiri negative despre viitoare pandemii de proportii galactice ? De ce cand incepe iarna ne tot baga stiri ca vor fi viroze si gripe si raceli daca nu se vaccineaza. Cu sau fara vaccin, indiferent de anotimp omul tot raceste si are o gripa. Si fiecare om dezvolta la randul lui o noua forma de virus.

  4. Sunt boli care chiar merita sa aiba o solutie. Malformatiile, sindromul Down, si multe altele inca au nevoie de cercetari. Racelile, gripele, chiar si cancerul intr-o oarecare masura si multe alte boli se pot preveni mai simplu cu o alimentarie perfecta si cu respectarea unor chestii elementare sau putin mai greu de tinut. Nu cred ca e greu sa ai grija la ce si cum mananci ( vorbesc de stil alimentar, spalarea alimentelor inainte de mancare), sa te speli pe maini inainte ce mananci ( scazi riscul de hepatite sau de alti virusi pe care ii bagi prin gura), sa te imbraci adecvat sezonului, sa mergi la medic cand incep primele sintome de raceala/gripa.

  Am facut si eu odata un vaccin antigripal. Am stat toata 3 luni de zile racit dupa vaccin . Acum racesc la fel de mult si inaintea vaccinarii , adica o data la 2-3 ani de zile, poate si mai mult. Deci se poate sa te protejezi. Vitamina C si igiena pot face minuni .

 4. Cati dintre romanii saraci cu duhul nu iau de bun tot ce vad la Antena 3 sau Realitatea? Cand esti dobitoc e usor sa fii indobitocit!

 5. “n-a omorât pe nimeni cu sfaturile ei” – nu încă sau cel puțin nu până când primul copil al ei sau al unuia din cei care au ascultat-o și nu și-au vaccinat copiii se vor îmbolnăvi și vor muri (Doamne-Ferește) de o boală considerată eradicată de mult timp.

  Cred că, în vremurile astea tulburi, vorbele pot avea un impact mult mai mare, mai mare chiar decât armele. Hai să nu facem confuzie între libertatea de a vorbi și puterea de a manipula.

  • Iar ne grăbim cu afirmațiile. Și a manipula nu are sens exclusiv periorativ. Nenea ăla de la depozitul de materiale de construcții nu face nimic rău manipulând cărămizile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *