0

Ioana Bauer, eLiberare: Normalizarea fenomenului softporn de către influenceri ne duce cu un pas mai aproape de a transforma copiii în victime ale traficului de persoane

Știu, se discută mult spre foarte mult despre nefăcutele influencerilor cu cifre mari. Spun “cu cifre mari” pentru că ei sunt cei mai vizibili, iar noi am avut timp în perioada asta de stat acasă să-i vedem mai bine și să analizăm mai atent ce e și ce nu e în regulă în această ramură a industriei de marketing și comunicare. Nu vorbim aici de endrosare de produse sau reprezentare, ci de un subiect mai greu, pe care majoritatea dintre noil îl catalogau până acum content de proastă calitate când, de fapt, a te poza sau te filma sumar îmbrăcat, în ipostaze provocatoare, nu e nimic altceva decât a produce content softporn.

Nu am plecat cu asta la drum când am decis acest interviu, cu Ioana Bauer, președinte al asociației eLiberare, organism a cărui misiune este prevenția fenomenului de trafic de persoane. Dar pe parcursul documentării mele am ajuns să-mi pun întrebarea dacă softporn-ul promovat excesiv pe rețelele de socializare poate fi perceput drept normalitate de către minori și astfel ei să fie cu un pas mai aproape de a intra în rândul victimelor traficanților de persoane.

Răspunsul, pe larg, în interviu.

Împreună cu Ioana Bauer am încercat să cartografiem cât mai mult din ceea ce presupune traficul de persoane. Am citat statistici, le-am analizat, am ajuns la subiectul educației sexuale în școli, la responsabilitatea pe care o poartă părinții și societatea, la modul general, la idei și soluții de a face parental control și de a înțelege tehnologia. N-am lăsat deoparte nici preconcepțiile care ne guvernează la nivel individual, nici corupția sau birocrația din aparatele de Stat, nici măcar sistemul juridic.

În timp ce toate problemele ridicate pot deveni ample subiecte de dezbatere, un lucru e sigur. Racolarea victimelor traficului de persoane se întâmplă din ce în ce mai mult în online și pandemia a favorizat fenomenul. Motivul este extrem de simplu. Suntem fiecare dintre noi acasă și acasă ne simțim în siguranță, ceea ce ne face simțurile să adoarmă.

Hate speech-ul și bullying-ul online sunt și ele pe lista elementelor care pot impinge un om vulnerabil să devină o victimă.

Drept idei principale am extas:

– Statisticile sunt binevenite, dar sunt orientative, fenomenul traficului de persoane este mult mai grav.
– Recrutarea unei persoane vulnerabile e posibilă online pentru că în online oricine poate fi oricine și orice.
– Promisiunea unui loc de muncă este cea mai întâlnită metodă de operare. Lover boy este a doua.
– Cel care recrutează online studiază victimele foarte bine.
– Traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune.
– Punem presiune pe oamenii vulnerabili ca ei să nu devină victime, dar uităm de persoanele vulnerabile care pot să devină parte a sistemului.
– Povestea unei victime poate fi povestea fiecăruia dintre noi.
– Faptul că nu vorbim despre probleme ele nu înseamnă că nu există.
– Nu vom eradica niciodată fenomenul dacă nu lucrăm și la corupție.
– România este una dintre sursele principale pentru traficul de persoane.
– Când brandurile aleg să ruleze campanii cu influenceri care promovează un comportament greșit, de fapt finanțează un fenomen.

Interviul integral pe:

Apple Podcasts
Spotify
Anchor.fm

sau direct aici:

Ca de obicei, după ascultare, vă reaminteasc că apreciez feedback, mentions în social media și tags în facebook stories sau instastories, subscribe pe Spotify, Anchor.fm și Apple Podcast. Pe Apple Podcast lăsați steluțe și comentarii.

Marian Hurducaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *