0

Liviu Arsene, Bitdefender: Ransomware a devenit un business de 2 miliarde de dolari pe an

Acest episod este primul dintr-o serie de trei interviuri realizate în parteneriat cu Bitdefender. Subiectele vor fi tratate pe rând și vor fi în strânsă legătură de cu noțiuni care ar trebui, în 2019, să ne fie cunoscute la nivel micro: cybersecurity, parental control, internet of things. Spun că ar trebui să ne fie cunoscute în amănunt pentru că dacă nu le cunoaștem modul de funcționare, nu înțelegem cum ne protejăm de intenții rele datele personale, banii, viața personală sau profesională.

Folosesc produsele și serviciile Bitdefender de ani de zile, pretind că sunt la zi cu ce presupune amenințare cibernetică, și mă îngrozește puțin superficialitatea cu care acest subiect este încă tratat. Acesta este motivul pentru care am decis o serie educativă despre cybersecurity alături de liderul industriei de profil.

Iar Liviu Arsene, Global Cybersecurity Researcher în cadrul Bitdefender, a fost primul cu care am vorbit. Este un excelent interlocutor, cu un ușor accent moldovonesc, șugubăț și un profesionist în câmpul muncii sale.

Am despicat firul cybersecurity, la modul general, în mai mult de patru. Am pus întrebări stupide de dragul înțelegerii științei și am făcut paralele cu situații din viața reală pentru a înțelege mai bine ce presupune această industrie, cum atacurile devin tot mai sofisticate și de ce nu există persoană care să nu fie interesantă pentru un hacker. Malware sau ransomeware sunt buzzword-urile zilei, dar ce înseamnă și cum te pot afecta? Ce înseamnă un RAT și cum odată ajungs în device-ul tău, oricare ar fi el, poate să-ți controleze camera sau microfonul, spre exemplu? Ce e un VPN și la ce folosește? E mai sigur un produs care folosește MacOS sau un device care rulează Windows? Dar unul care rulează iOS sau Android? Cum te poți infecta prin adware, cum recunoști o tentativă de phishing și ce-i aia?

Pe de cealaltă parte, am fost super curios despre cum funcționează Ransomware Recognition, Advanced Threat Defense, Real Time Protection sau Photon, câteva dintre tehnologiile care întregesc suita de protecție a Bitdefender, integrate în Bitdefender Total Security 2020. Ca să ne facem o idee mai clară despre domeniu, am luat în discuție chiar și alte produse și servcii dezvolate de alte nume sonore din piață.

Nu am ratat nici măcar o dezbatere pe tema miturilor.

Ideile principale vi le scoateți fiecare fiecare dintre voi, dar ca să vă ajut puțin, de reținut este că:

∙ Cybersecurity înseamnă să dezvolți și tehnologii care încă nu au apărut.

∙ În prezent avem peste 380 de milioane de sample-uri de malware, iar acum 10 ani erau câteva sute de mii.

∙ Inteligența artificială și machine learning sunt integrate în tehnologiile #Bitdefender2020, iar algoritimii se comportă democratic.

∙ O problemă despistată de un algoritm într-un device este comunicată tuturor sistemelor din toată lumea în câteva secunde.

∙ Există agenții de dezvoltare malware care fac malware la comandă și au inclusiv customer support.

∙ Oricine poate fi ținta unui atac, nu există persoane care să nu genereze interes, există variante de monetizare pentru fiecare, oricât de mare sau mic ești.

Și acesta este un interviu de tip material didactic, doar că de data asta e chiar pentru toată lumea. Pentru oamenii care posedă un device conectat la internet, pentru cei din agenții, pentru cei din departamentele de marketing și comunicare, pentru freelancerii , pentru cei din industriile creative, creatorii de conținut multimedia oricare ar fi ei și da, antreprenori.

Ca de obicei, după ascultare, îți reaminteasc că apreciez feedback, mentions în social media și tags în facebook stories sau instastories, subscribe pe Spotify, Anchor.fm și Apple Podcast. Pe Apple Podcast lăsați steluțe și comentarii.

Poți asculta și pe Spotify, Apple Podcasts sau Google Podcasts.

Marian Hurducaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *