0

Oana Gheorghiu & Carmen Uscatu, #NoiFacemUnSpital: Când nu vom mai ține capul plecat, Statul va fi obligat să se comporte cu totul și cu totul altfel

Acum 10 ani s-au implicat în prima lor campanie socială. Lucrau, la vremea aceea, în corporații. Un mail ajuns în inbox cerea ajutor. O mamă cerea ajutor pentru copilul ei. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu n-au rămas impasibile, ci s-au apucat să rezolve o situație pe care Statul român refuza să o facă, deși era de datoria lui. Au rezolvat-o și, pe românește, au strans Statul cu ușa până s=a corformat și și-a bifat task-ul de pe fișa postului.

Însă odată ce au apucat-o pe drumul ăsta, și-au dat seama că nu se vor mai întoarce la viețile de dinainte. Erau extrem de multe de rezolvat prin spitalele românești și-n sistemul sanitar încât micul lor detour de la cotidian a devenit un job full time. Așa a apărut Fundația Dăruiește Viață care în primii 7 ani de existență a renovat, îmbunătățit, cârpit un sistem încă nefuncțional. De altfel, atât Oana Gheorghiu cât și Carmen Uscatu susțin că inițiativa lor de a face un spital, primul construit de la zero în ultimii 30 de ani în România, dar nu de Stat, ci de populație, înseamnă construcția a ceva funcțional într-un sistem nefuncțional.

De-a lungul timpului au trecut prin multe situații revoltătoare, spun ele. Însă fix aceste revolte le-au făcut mai dârze și mai stabile pe poziție.

La imediat 3 ani de la începerea construcției spitalului din spatele spatele spitalului Marie Curie din Capitală le-am găsit extrem de hotărâte și neînfricate. În vizita pe care făcut-o împreună pe șantier am înțeles esențialul. Inimaginabil de multă lume își pune speranța în ele și, deopotrivă, mulță lume se simte incomod din acest motiv. Spectrul politic, mai ales. Ce am putea înțelege din faptul că fostul ministrul de resort, Sorina Pintea, sau primarul general al Bucureștiului le atacă ori de câte ori au ocazia?

Am discutat cu ele despre sistemul de sănătate, despre găurile, bacteriile și infecțiile lui și despre cât de opac e, despre Colectiv, mediul politic, Raed Arafat, despre societate, despre ce putem face noi ca să ajutăm, ca să schimbăm lumea în care trăim, bucată cu bucată.

E un episod pentru toată lumea, fără excepție. Vă va ajuta să înțelegeți mai bine un sistem greu accesibil, cel care ar trebui să aibă grijă de sănătatea noastră. E pentru toată lumea, la fel cum este și numărul de sms 8864 prin care puteți dona lunar 4 euro pentru sprijinirea inițiativei #NoiFacemUnSpital. Trimiteți doar textul SPITAL. De asemenea, pe www.daruiesteviata.ro găsiți toate informațiile care v-ar putea interesa despre proiect.

Nu este un episod care acuză, scuză sau preaslăvește. E unul care are menirea să te pună pe gânduri. Concluziile ți le tragi tu.

Ca de obicei, după ascultare, vă reaminteasc că apreciez feedback, mentions în social media și tags în facebook stories sau instastories, subscribe pe Spotify, Anchor.fm și Apple Podcast. Pe Apple Podcast lăsați steluțe și comentarii.

Marian Hurducaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *